Деца-скаути реализираха инициативи в полза на общността

111 деца на възраст 10-11 години от училища в хасковския регион се включиха в проект „Мисия Скаут”, реализиран в рамките на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България – „Ти и Lidl за по-добър живот“.

Учениците от ОУ „Христо Ботев” – с.Левка, НУ „Христо Ботев” – Любимец, СУ „Св. Паисий Хилендарски” и ОУ “Никола Й. Вапцаров”- Хасково участваха в занятия, по време на които се запознаха с работата в екип и със същността и дейностите на скаутското движение. Вдъхновени от идеите на скаутите, децата сами предложиха и осъществиха със съдействието на ръководителите си няколко общественополезни инициативи, които са част от Скаутската програма.

Децата-скаути от НУ „Христо Ботев”, Любимец нарекоха своята първа инициатива „Да стоплим цветята през зимата”. Те се погрижиха за цветята в училищния двор, като ги прибраха в коридора на училището. Закупени бяха и още зелени растения, които поставиха до класните стаи. Всяко от новозакупените цветя е маркирано със стикер и за него се полага ежедневна грижа и наблюдение.

Втората инициатива бе посещение на Клуб за възрастни хора – гр.Любимец. Всички деца изработиха картички за коледните и новогодишни празници и ги подариха лично на възрастните хора от клуба. Те изнесоха и празнична програма със стихове и песни. Децата получиха поздравления и покана за ново посещение.

В продължение на два дни, двора на училището си почистваха малките скаути от ОУ „Паисий Хилендарски”, гр. Хасково. По време на акцията те разговаряха със своите съученици и ги убеждаваха да изхвърлят отпадъците разделно в преназначените за това контейнери в близост до училището.

В края на декември децата организираха благотворителен базар, като приготвиха лакомства и ги продаваха в училището. Събраните средства бяха дарени на дете от Хасково, което се нуждае от лечение в чужбина.

Учениците от ОУ „Христо Ботев”, с. Левка също почистиха площадките в училищния двор. Те отбелязаха със знак на скаутите местата, които ще бъдат под техни грижи – например място около вековно дърво, беседката в двора на училището.

Втората им инициатива „Стъпки към прегръдката“ беше насочена към сближаване между учениците, заради зачестилите конфликти, обиди, дори прояви на агресия от по-големи към по-малки. Децата сами изработиха стъпки към една прегръдка, като отпечатаха ходилата и дланите си върху гланцирана хартия и ги поставиха върху картон. С него обозначиха „място за прегръдка” в училището и подариха направеното от тях място на по-малките си съученици. Инициативата беше реализирана по случай Международния ден на прегръдката – 21 януари.

Децата от ОУ „Никола Й. Вапцаров” – Хасково, участници в Скаутската програма, също реализираха няколко общественополезни инициативи.

За празника на Баба Марта те изработиха мартенички и ги подариха на първокласниците от училището. Техните най-малки съученици от своя страна ги поздравиха, като пяха песнички и рецитираха стихчета.

Втората им инициатива бе свързана с превенция на зависимостта към Интернет. Децата намериха информационни материали и изработиха плакати, в които представиха алтернатива на онлайн общуването. Целта им бе да провокират съучениците си към по-здравословен начин на живот – да общуват с приятелите си, да играят навън, да се разхождат сред природата.

С помощта на своите ръководители, скаутите от ОУ “Никола Вапцаров” направиха двора на училището си по-красив, като засадиха два къта с цветя. За оформянето на цветните градинки те използваха стари автомобилни гуми, боядисани в ярки цветове.